уторак, 12. мај 2015.


JAGODA...Ova izuzetno aromatična i ukusna voćkica, siromašna šećerom (sadrži samo 10% šećera, ostalih 90% je voda) veoma je zdrava, bogata vitaminom C i mineralima.
Savršena je za dijete, idealna za voćnu salatu, torte, prelive, džemove, voćka koja trpi zamrzavanje.
Iako bih vam mogla pisati o nutritivnoj vrednosti ovog voća, koliko ono utiče na naše zdravlje i liniju  jer praktikujem zdraviji način ishrane, ja ću podeliti sa vama jedan recept, koji pravim godinama, za koji ne mogu da kažem da je nisko kaloričan, nije, ali je to sigurna sam najukusniji i najjednostavniji Cheesecakes koji sam pravila. Probala sam razne recepte, Cheseecakes koji se peče, sa limunom, sa slatkom pavlakom, ali ovaj je favorit. Po sastavu bi se reklo da je ovo kalorijska bomba, ali ako umanjimo šećer, dobićemo fini, lagani, voćni kolač.
Isprobajte ovu varijantu, za početak sa jagodama. Obično voćni sloj pravim sa mix voćem, koje kupujem na pijaci redom kako pristiže i zamrzavam. Prvo domaće voće koje se pojavilo jesu upravo jagode, pa da počnemo sa njima.
                                             
                                      CHEESECAKES (Čiz kejk)
                                         
Kora: 300 g, 1 kutija mlevenog ''Plazma'' keksa,
          250 g. ''Dobro jutro'' mlečnog margarina,
          1 dcl mleka
Beli krem: 400 g. ''Ella'' sira ( Imlekov ''Sitan sir'', ''Filadelfija'' i domaći sremski, blagi, možete da  ga  pronađete u našoj mlečnoj hali)
                 2*180 ml. pavlake 20% mm. (2 čaše pavlake)
                 200 g. šećera ( ili po želji)
                 2 kesice želatina, (rastopiti u posudi sa 8 kašika hladne vode)
Voćni preliv: 700 g. jagoda (maline, višnje, ribizle, borovnice, brusnice)
                    200 g. šećera ( ili po želji)
                    1 ili malo više po želji ( na jednu kesicu ide 4 kašike vode)
Pre nego što počnete pripremu kore, ubacite u šerpu voće i šećer da malo prokuva, svega 7 min od momenta ključanja. Pripremite okrugli kalup za tortu, sa otvaranjem stranice, ova mera je idealna za prečnik 27 cm.
Podmažite ga margarinom ili obložite papirom za pečenje.
U solju sipajte 4 kašike vode i iskrenite kesicu ili malo više želatina. Od njega zavisi da li će preliv biti tvrđi, gumenastiji ili sočan i mekan. Predlažem manje, ali vi napravite po vašem ukusu.
U drugu šolju sipajte 8 kašika vode i sipajte dve kesice želatina, to je za beli fil. Želatin treba da odstoji 10 min.
Sipajte plazmu u posudu zajedno sa mlekom i margarinom, dobro izmešajte i rasporedite po dnu kalupa, ostavite u frižider.
Zatim u drugoj posudi dobro izmešajte sir, pavlaku, šećer, šećer vanilu.
Šolju sa želatinom koju ste pripremili za ovaj krem, uronite u vrelu vodu, vrlo kratko, mešajte da se želatin otopi, otopljen umešajte u beli krem konstanto mešajući. Krem sipajte preko kore od plazme i ostavite u frižider.
U vruć voćni preliv ubacite želatin i mešajte da se otopi, ostavite preliv da se ohladi, povremeno ga promešajte. Hladan preliv lagano preko kašike sipajte preko belog fila, da vam voće nebi napravilo kratere u filu. Dobro rashladite u frižideru, a ako želite da vam se brže stegne stavite u zamrzivač, ali samo na sat vremena.
Ovo je samo osnovni recept, dobar kolač je onaj koji napravite isključivo po svom ukusu.

Cheesecakes
                                                            
                                                                                                                                                                                                                  
 Od ovako lepih, svežih jagoda, možete da napravite doručak za poneti. Naprvite par slojeva... musli, jogurt i jagode, ponovite to nekoliko puta u tanjim slojevima, odozgo možete da ubacite malo seckanih lešnika, badema ili oraha. Ponesete na posao i obezbedili ste sebi ukusan, osvežavajući obrok.




                

Нема коментара:

Постави коментар