уторак, 5. мај 2015.

Bliži se jedna od najvećih srpskih Slava, Đurđevdan, koji  se u narodu smatra za granicu između zime i leta, praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve. Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika.
Po hrisćanskom običaju, ako slava pada sredom i petkom, trpeza mora da bude posna. S obzirom da je Đurđevdan u sredu, slavi se posno.
Kada je reč o trpezi, mogu samo da vam kažem da ćete na pijaci pronaći sve ono što vam treba, da li je reč o hrani, poklonima, odeći. U našim ribarnicama uvek je sveža riba, po vašem izboru, uslužno će da vam je isprže ili ispohuju, a imate i svežu na ledu i zamrznutu. U ribarnici Tropic imaju bazen sa živom ribom, bude tu pastrmke, soma, šarana...Izbor je na vama. Kod ribarke Mare, osim pripremljene ribe, naćićete i gotova, pripremljena posna jela, koja mušterije rado kupuju jer sa njima upotpune svoju trpezu. Mara odlično pravi riblju čorbu, možete da poručite potrebnu količinu. Tu su još brodet, prebranac, krompir salata. Razna posna jela za poneti prodaje i Banjicka kuhinja. U našoj pitari su sve posne pite, osim sira i mesa, imate slatke i slane. Sa malo više novca nego što bi vas izašlo kad sami spremate slavu, ovde možete da završite gotovo sav posao oko pripreme, sa daleko manje truda.
Naročito je otežana okolnost kod pripremanja posne hrane, što zahteva pripremu neposredno pred služenje. To je gomila posla u jednom danu. Mnogi se iz tog razloga odlučuju za ovakvu varijantu. Na kraju, posne kolače i torte imate u jednoj našoj kafeteriji. Ako ste rešili da ih sami pravite, na pijaci imate više tezgi sa koštunjavim voćem, a imate i par radnji sa zdravom hranom, gde ćete,  verujem, pronaći sve što vam treba, od posnih mleka, biljnog porekla, posnog  šlaga, pavlake...      
U našim pekarama prave slavske pogače, mislim da to ide po porudžbini.  
Na tezgama sa povrćem imate sve što vam treba od povrća, uvek sveže.
Ovo je ukratko za one koji slave. A za one koji su gosti taj dan, imate na tezgama sa sudjem i kućnim aparatima da izaberete šta je vašem slavljeniku potrebno, pa mu kupite nešto korisno. Neko se odlučuje za garderobu, neko za posteljinu, pidžame, veš. Za najmlađe imate dečiju garderobu i igračke. Sigurna sam da ćete ih obradovati za šta god da se odlučite. Takva su vremena...više se poklonu u zube ne gleda. U diskontu pića kupite vino i rešili ste jednom šetnjom po pijaci jednu veliku obavezu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Нема коментара:

Постави коментар