недеља, 21. децембар 2014.

BANJICA  je veliko naselje na južnom obodu grada, poznato po Vojnomedicinskoj akademiji, Policijskoj akademiji, sportskom centru "Banjica", Ortopetskoj bolnici, FK Rad, prepoznaje se po banjičkoj šumi i pet solitera.
Nekada selo, u drugom svetskom ratu koncentracioni logor (na mestu sadasnjeg VMA), a sada jedno lepo urbano naselje. Nekada je ovde bilo jako puno termalnih izvora sa mineralnom vodom, otuda i ime "Banjica", dok nije počela urbanizacija. Rušenjem malih kuća i pojavljivanjem velikih objekata, voda se povlačila, a mnogi bunari i česme su zatrpani. Jedina ne porušena je deda Pajina česma. Paunova ulica u kojoj se danas nalazi pijaca, dobila je ime po Paunu Živkoviću, na čijem je velikom delu zemlje sagrađeno ovo naselje, tu su još poznate porodice Ilić, Marković, Krstić i Ristić, na čijoj zemlji leži Banjica. U Paunovoj ulici je nekada postojala Paunova česma.
Na mestu stadiona FK Rad, za vreme Kralja Petra, bio je hipodrom, još i danas postoji jedna tribina zakonom zaštićena. Stadion FK Rad ili kako se tada zvao FK Razvitak, nalazio se nekada na mestu današnje pijace, na imanju Živkovića. U neposrednoj blizini pijace je i pet solitera, dvadesetpetospratnice koje prkose oblacima, iz ptičje perspektive čine zvezdu petokraku.
2009 god. između solitera i pijace, izgrađen je zabavni park za mališane, osmišljen kao igralište. 
Tu je i banjička šuma, zaštićena zbog veoma retkih vrsta ptica, koje su pronašle stanište baš ovde.
Šuma se prostire do Zvezdinog stadiona. U samoj šumi nalazi se crkva Svetog Vasilija Ostroškog.
U sklopu šume nalazi se sportski centar "Banjica" i sedište vaterpolo kluba "Partizan".
Do Banjice sada možete da dođete autobusom, trolejbusom i tramvajem.
Autobuske linije: 42, 47, 48, 50,59, 78, 94
Trolejbuske linije: 40, 41
Tramvajske: 9, 10, 14
Lokalne linije:401, 402
Samo tramvajskom linijom ne možete direktno da dođete do Banjice.
Verujem da će vas nekada put poneti u ovom pravcu, pa ćete i sami upoznati ovaj deo grada.


Нема коментара:

Постави коментар