уторак, 16. децембар 2014.

Bliži se jedna od najvećih srpskih slava, Sveti Nikola, ona se slavi 19. decembra na dan njegove smrti. Sveti Nikola je bio zaštitnik moreplovaca, trgovaca, dece. Svo svoje bogatstvo podredio je siromašnima. Domaćinima  koji slave ovu slavu trpeza je posna.
Nekada je bilo dovoljno da u kući imate brašno za hleb, kupus i krompir, rakiju, vino i da ugostite prijatelje i rodbinu, onako kako dolikuje, uz žito i sveću. Danas su se stvari promenile, izbor namirnica je pristupačniji nego što je bio nekad, a ponekad je u pitanju i prestiž. Posna jela su mnogo složenija pa samim tim i  skuplja. Hrana je osetljivija i mora da se priprema neposredno pred služenje, za razliku od mrsne...
Već se prepoznaju na pijaci mušterije koje spremaju slavu, sa spiskovima u ruci užurbano kupuju potrebštine. Na mestu br. 1 je, pretpostavljam slavska pogača.

 Oni domaćini koji imaju više vremena odlučuju se na samostalno pripremanje hrane, a oni koji su u škripcu sa vremenom i ne mogu da čekaju da se jelo lagano krčka u ovim lepim zemljanim posudama, imaju veliki izbor gotove, spremljene hrane.
Toliko hrane je u ponudi, a ja sam samo postavila jedan delić.Ovo su neke ideje za sve ono što može da se nađe na vašem stolu i ulepša vašu trpezu. Najlepše je kad se servira od svega po malo.

 Sveže dagnje ili mušule, losos, lignje i razne vrste morske i rečne ribe.

Za razne salate ili rižoto od morskih plodova, kao predjelo ili glavno jelo, Hayat Tropic, veliki izbor konzervirane ribe i plodova mora.
 ...I na kraju salate,počevši od svežeg povrća, koje se, naravno, priprema pred služenje i ovih gotovih koje samo servirate i iznesete na sto. Tu su kisela paprika, krastavac, karfiol, mešana salata, paprika punjena sa kupusom, cvekla, feferoni, ren, ajvar, pinđur i paprika u pavlaci. Rekla bih da ništa nisam preskočila.








 Kiseli kupus je vakumiran, listovi su odvojeni i spremni za motanje, a orasi, idealni za posne sarmice. Ako su dobro spremljene, nikada nećete pretpostaviti da su orasi zamenili meso.
Kad smo kod zamene za meso, tu su i pečurke, spremaju se na 1001 način...I naravno, pečene paprike sa belim lukom. Sve je tu, izbor je vaš!





Нема коментара:

Постави коментар